Door Rien van Horik:

Het intense verdriet in familiekring had me de afgelopen week doen twijfelen of ik wel in staat zou zijn de nostalgische wieleravond in Deurne te presenteren. Maar het vóórwerk dat door de organisatoren van de jubilerende TWC De Wekkers gedaan was èn de ruim 180 aanmeldingen trokken me toch over de denkbeeldige streep.
 
Het was gisterenavond, na het verschijnen van ons wielerboek “De Pedaalridders van de Peel”, de eerste avond uit een lange serie onder de noemer “De Pedaalridders On Tour.” Aan de hand van het hoofdstuk over het Wielernest Deurne nam ik de aandachtige wielerfans mee naar het prille begin van de roemrijke wielergeschiedenis van het Peeldorp in 1908 met de eerste lokale wielerclub de “Deurnesche Doortrappers.”
 
Het principe lijkt eenvoudig: oud-renners worden door mij naar voren geroepen en vertellen hun wielerverhaal bij de foto’s. Het was wielerlegende Jac van Kessel die als eerste vermakelijke anekdotes vertelde en daarbij de lachers op zijn hand kreeg. Toen het hoofdstuk over ’t Haageind aan bod kwamen waren het de topveldrijders uit het verleden Frank van Bakel en Wil Brouwers die terugblikten op hun carrière. De broers Bert (“mijn moeder maakte de shirts zelf”) en Leo (“ik kreeg een diploma bij mijn eerste zege”) Pots kenden een aandachtig gehoor. Zelf vond ik het heel belangrijk om ook aan de wielermensen die niet meer onder ons zijn de aandacht te schenken die ze verdienen. Daarom mochten ook Heidi Martens (de dochter van Jo) en Anne-Marie en Leon van Dijk (kinderen van Mientje en Gerard) herinneringen ophalen.
 
Na de pauze lieten we nog een tiental andere (ex)coureurs aan het woord. De afsluitende “Feesthoedje op, feesthoedje af” leverde de overwinning op voor de tot dusver laatste Deurnese eliterenner die nog koersen gewonnen heeft in deze categorie Robbie van Bakel. Iets vóór elven werd de eindstreep van de avond gehaald. Omdat we later begonnen waren dan gepland was dit late tijdstip persoonlijk wel het enige minpuntje van de avond. Uit de stilte tijdens de presentatie in de druk bevolkte zaal van der Putten kregen we de indruk dat er ook met veel interesse geluisterd werd. Een extra cachet gaf ook de aankleding van de zaal (verzorgd door Hein van Bakel en Fabio Farelli) met shirts die een link hebben met het Wielernest Deurne. Waarvoor dank!
 
De volgende avond in deze serie vindt plaats op woensdag 5 april in Aarle-Rixtel.
(Foto’s: Hein van Bakel)
 
Overige media:
Link ED
Link DMG
 
 
Pedaalridders ON TOUR “Groot Succes”